keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Laumavietistä

Kävin viime lauantaina Juha Korrin pitämässä laumaviettiseminaarissa ja koska aihe oli erittäin mielenkiintoinen ja herätti ajattelemaan asioita taas hieman uudelta kantilta ajattelin kirjoittaa asiasta ihan oman postauksensa. En lähde avaamaan liki 7 tunnin seminaaria kovin yksityiskohtaisesti, vaan kerron enemmän miten seminaari muutti ja muuttaa arkea ja treenailua meillä ja näiden koirien kanssa.


Laumavietti saattaa osalle kuitenkin olla vieras käsite, joten alkuun hieman teoriaa. Laumavietti on koiran yksi sisäsyntyisistä vieteistä ja se löytyy jokaiselta koiralta. Tätä viettiä kannattaisikin ehdottomasti hyödyntää, sillä se menee valintatilanteissa lähes aina muiden viettien edelle. Laumavietin käyttö ei kuitenkaan ole aina ihan yksinkertaista. On toki olemassa ihmisiä jotka ovat luonnostaan lahjakkaita johtajia, ihmisiä jotka ansaitsevat koiran kuin koiran kunnioituksen sormia napsauttamalla. Kaikki eivät kuitenkaan ole synnynnäisen lahjakkaita johtajia, vaan silloin tätä asiaa täytyy ajatella ja harjoittaa. Oppia olemaan hyvä johtaja.

Laumavietissä pelataan siis johtajan suosiolla.  Koira tekee väärin -> joutuu ohjaajan epäsuosioon tai toimii oikein -> pääsee ohjaajan suosioon. Jotta koira oppisi arvostamaan johtajan suosiota eli esimerkiksi kehuja täytyy johtajan ansaita paikkansa koiran silmissä. Toisaalta johtajan tulee myös olla uskottava, jotta koira todella tahtoo olla ohjaajan suosiossa, jolloin se välttää epäsuosiota ja tottelee.


Minulla on kaksi hyvin erilaista koiraa jos ajattelen koiriani laumavietin näkövinkkelistä. Betty omaa hyvinkin vahvan laumavietin mutta ei tippaakaan miellyttämishalua.  Sitten on Biitti jolla on palveluskoiraksi erittäin alhainen laumavietti mutta vahva miellyttämishalu. Molemmat on opetettu hyvin vahvasti palkalle, sillä en ole oikeasti osannut käyttää laumaviettiä hyväkseni. Nyt kuitenkin tiedän mitä lähteä työstämään ja toivonmukaan tulevaisuudessa meilläkin pelataan yhä enemmän ja enemmän laumavietillä.

Minä en ole luonnostaan hyvä johtaja, mutten onneksi ihan toivotonkaan tapaus. Ei siis muuta kuin harjoittelemaan. Käytännössä tämä tarkoittaa huomion kiinnittämistä ihan arjen pieniin asioihin. Koirieni tulee saada minun lupa ennen ruokakipolle menemistä, ennen ovesta kulkemista yms.. Ja tässä tulee olla tarkkana. Näissä tilanteissa haluan että koira oikeasti PYYTÄÄ minulta lupaa, ei vain opitusti lyö persettä maahan ja ota nopeaa katsekontaktia.

Tämän lisäksi opetetaan koira treenaamaan pelkällä laumavietillä. Tehdään useita kertoja viikossa erilaisia tempputreenejä pelkällä laumavietillä. Eli palkitaan koira ainoastaan kehuilla ja mahdollisesti rapsutuksilla. Pikkuhiljaa kun koira oppii treenikentän ulkopuolella työskentelemään laumavietillä, lähdetään yhdistämään tätä laumaviettiä tottiskentälle ja treeneihin, sinne missä koira on tähän asti saanut työskennellä ajatusmallilla NAKKINAKKINAKKI tai PALLOPALLOPALLO. Se on kuitenkin taas ihan oma lukunsa ja vaatii että siellä treeneissä ollaan jo oikeasti valmiita, joten ei siitä sen enempää.


Nyt mä lähden jatkamaan oppia kohti paremmaksi johtajaksi. Sillä se ei tapahdu sormia napsauttamalla, vaan vaatii aktiivista harjoittelua ja oikeaa asennetta 24/7 aina ja ihan joka paikassa.

5 kommenttia:

  1. Oisko mahdollista saada luennosta tarkempi postaus :D On meinaan itselle kans tosi vieras juttu toi laumavietti, en oo ihan sitä sisäistänyt, mutta mielenkiintoista olis hyödyntää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on aika hyvä tiivistelmä. :) http://nipsunjaaavanmatkassa.blogspot.fi/2015/02/laumaviettiseminaari.html

      Poista
  2. ^ Suosittelen menemään kuuntelemaan itse Juha Korrin luentoa! Itsekin viime vuonna kävin ja koin kyllä valaistumisen ja siitä on ollut ihan mielettömästi hyötyä! :)

    VastaaPoista
  3. Kuullostaapa mielenkiintoiselta, en ole aikaisemmin aiheesta kummoisesti kuullut.. Tietysti sitä käytännössä tapahtuu päivittäin, mutten osannut assosioida sitä laumavietti sanaan :D Sinällään hieman kuullosti siltä, että 70-luvun johtajuus ja dominointi koulutustyyliä naamioidaan uuden sanan taakse. En nyt todellakaan väitä, että asia on näin, mutta se oli ensimmäinen mielikuvani kuvauksestasi. Kiinnostavaa, pitääpäs perehtyä aiheeseen lisää :)

    VastaaPoista
  4. Taidettiin olla samassa seminaarissa. Mielenkiintoinen oli ja seuraavan pennun kanssa tulee kyllä moni oppi käyttöön :)

    VastaaPoista