lauantai 18. tammikuuta 2014

Tasapaino

Pysähdytäänpä hetkeksi ja luodaan mielessämme kuva täydellisen tasapainoisesta koirasta. Millainen on sinun mielestäsi täydellisen tasapainoinen koira?


Luultavasti ainakin suurinosa liitti tuon tässä esillä olevan tasapainosanan automaattisesti koiran mieleen. Aloit ajatella mieleltään tasapainoista yksilöä. Joka on ongelmaton arjessa, muiden koirien keskellä ja uusissa tilanteissa. Mielikuvissasi näit siis koiran varustettuna oikein hyvällä hermorakenteella. Haluan kuitenkin että mietit mitä muuta tasapaino voisi koiran elämässä tarkoittaa. Millä muilla tavoilla kuvittelemasi koira voisi olla tasapainoinen.


Noh, annetaas kun avaan ajatuksiani hieman. Keskitytään koiraan fyysisenä eläimenä. Se koostuu erilaisista rakennuspalikoista. Luista, lihaksista, jänteistä, elimistä... Jos koira menettää yhden jalan, sen tasapaino särkyy radikaalisti. Fiksuna eläimenä se oppii kyllä elämään kolmellakin jalalla, mutta tasapaino sen on löydettävä uudelleen. Otin tarkoituksella esimerkiksi erittäin radikaalin tapauksen, jotta varmasti kaikki ovat nyt kartalla mitä on fyysinen epätasapaino. Ikävä kyllä tämä asia koskettaa myös ulkoisesti hyvin terveitä ja mieleltään tasapainoisia yksilöitä. Ei ole olemassa täydellisesti rakentunutta koiraa. Kuten ihmisilläkin jokaisella koirallakin on oma fyysinen heikkoutensa. Selkeitä fyysisiä heikkouksia ovat esimerkiksi koirajalostuksen aikaansaamat ongelmat eli liioitellut piirteet: niukat tai liian voimakkaat kulmaukset, lyhyt tai pitkä runko yms.. En kuitenkaan halua puuttua koirajalostukseen sen enempää tälläkertaa vaan mietin niitä seikkoja joilla jokainen meistä voi tai haluamattaankin aiheuttaa koirassaan tasapainoa tai epätasapainoa.



Fyysisesti tasapainoisella koiralla on yhtä vahva symmetrinen lihaksisto kummallakin puolella kehoa. Tämä edellyttää siis yhtäpaljon treeniä kummallekin koiranpuoliskolle, mikä ikävä kyllä harvoin toteutuu. Mietitään esimerkiksi tokokoiria. Kaikki tokoliikkeet koira suorittaa ohjaajan vasemmalla puolella, eli liikkeet ovat erittäin toispuoleisia. Mikäli haluaisimme täydellisen tasapainoisen lihaksiston, meidän tulisi periaatteessa opettaa kaikki toispuoleiset liikkeet yhtä hyviksi myös päinvastaisina. Näin suurta vaivaa harva tokoharrastaja kuitenkaan on valmis näkemään, joten kysymys kuuluukin miten muuten voimme ennalta ehkäistä toispuoleisuutta?

  • Lajikohtaisella lämmittelyllä ja jäähdyttelyllä.
  • Vapaana liikkumisella kaikissa askellajeissa, jolloin koira saa vapaasti käyttää koko kroppaansa
  • Säännöllisellä kehonhuololla. (hieronnat, fysioterapeutti käynnit yms)
  • Tekemällä arjessa toispuoleisia juttuja päinvastaisena. (jos koira esim liikkuu hihnassa aina vasemmalla puolellasi, ota sitä välillä tarkoituksellisesti oikealle puolellesi)
  • Erilaisilla jumppa- ja venyttelyharjoituksilla.



Luultavasti tämä harrastusten ja ihan normiarjenkin toisipuolisuus ei tullut kenellekään täydellisenä yllätyksenä, mutta täytyy sanoa että itse ainakin heräsin asiaan paljon vakavammalla asenteella kun perjantaina Betty kävi fysioterapeutti Maria Sukasen hoidettavana. Sillä vaikka Bettyn kanssa on rally-tokoiltu vasta vuoden verran todella epäsäännöllisesti, jo nyt koirasta huomasi selkeää epäsymmetriaa. Sen liikkeet eivät olleet täysin tasapainossa ja se käytti kropan vasempaa puolta hieman tönkösti. Sukasen mukaan olemme kuitenkin selvinneet yllättävän vähällä luultavasti siksi että koira saa liikkua niin paljon vapaana. Jos koira liikkuisi pääsääntöisesti hihnassa olisi toispuoleisuus luultavasti paljon pahempaa.

Suosittelenkin lämpimästi kaikkia lukijoitani perehtymään tähän kehon tasapainoisuuteeseen enemmän ja miettimään sitä oman koiran kannalta. Itse tulen varmasti käyttämään Bettyä nyt jatkossa ihan kuukausittain fyssarilla/hierojalla Marian ohjeiden mukaan ja Mersukin olisi tarkoitus juoksujen jälkeen fyssarilla käyttää ihan vaan kartoittamassa ne koiran omat heikkoudet. Nythän meillä on treeneistä kokonaan taukoa, mutta kun treenien pariin palataan niin ehdottomasti lähtee molemmat koirat treenaamaan perusasentoa oikealle puolelle ja siitä sitten edetään pikkuhiljaa oikean puolen seuruuseen.


Tasapaino aiheesta poiketen blogissa meni hiljattain rikki 50 lukijan rajapyykki joten haluan erittäin lämpimästi kiittää teitä kaikkia jotka jaksatte meidän toilailuja seurailla! Pientä arvontaa oon alkanut kaavailla, mutta siitä enemmän seuraavassa postauksessa. Nyt mä meen pilkkueläimen viereen löhöilemään sohvalle, pitäkäähän hauskaa ja muistakaa treenata koiraa tasaisesti molemmilta puolilta! 

2 kommenttia:

  1. Missä hinnoissa fyssarit ja hierojat liikkuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varattiin aika tolle Marialle niin että se tuli mun kaverin luo hoitamaan sekä Bettyn että kaverin koiran ja se oli 59e/koira. Mutta jos vie johonkin fyssarin vastaanotolle niin siinä 40-60e tienoilla ne hinnat pyörii. Hierojat on sitten vähän halvempia jotain 30-40e suunnilleen ainakin täällä suunnalla.

      Poista