torstai 2. tammikuuta 2014

Sinut on haastettu!

Viime vuoden lopulla bongasin Taikan & Iiriksen blogista haasteen. Kyseisen blogin lukijana päätin paitsi tarttua haasteeseen, myös haastaa omat lukijani! Aikojen saatossa ihminen on onnistunut jalostamaan koirasta erittäin monisairaan eläimen. Ja jotta tulevaisuuden pentueilla olisi entistä paremmat lähtökohdat terveeseen elämään rodusta riippumatta, meidän kaikkien on annettava panoksemme. Ei ole väliä omistatko kotikoiran, aktiivisen harrastuskoiran vai kenties potentiaalisen jalostuskoiran, sillä kaikkien panos on yhtä tärkeä.

Haastan siis teidät kaikki arvoisat lukijat viemään koiranne kuluvan vuoden aikana vähintään yhteen viralliseen terveystarkastukseen!

Itsehän olen Bettyn luuston käynyt jo virallisesti kuvauttamassa, mutta lisää terveystarkkeja on meillekin tulossa. Nyt alkuvuodesta Bettylle hankitaan MydogDNAn dna-passi ja Helmikuun alussa ollaan menossa virallisiin silmä- ja polvitarkkeihin. Mersulle olen myös tuota dna-passia miettinyt, mutta se ei ole vielä ihan varma, kun pilkullista ei jalostukseen kuitenkaan olla käyttämässä vielä vähään aikaan. Jossain välissä tänä vuonna käydään myös ottamassa välikuvat (lonkat, kyynärät, selkä), viralliset sitten kun täydellisen selkälausunnon saamiseen vaadittu 2 vuoden ikä on täynnä. Lisäksi suunnitelmissa on jossain vaiheessa käyttää molemmat virallisissa sydäntutkimuksessa. Mahdollisimman paljon siis tutkitaan molemmilta ja kaikki virallisena tottakai!

Mites teidän koirien terveystarkit? 

6 kommenttia:

  1. Junnupuudeli on läpivalaistu aika lailla kauttaaltaan 2013, vanhempi on tutkittu sieltä täältä oireiden perusteella epävirallisesti (10 vuotta ikää). Voisi poimia tavoitteeksi edes rodunomaisten silmien ja polvien tsekkauksen rahatilanteen niin salliessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä :) kaikki tutkiminen on aina hyvästä, mutta eritoten virallisista tutkimuksista kiittää rodun tulevaisuus ja kasvattajat! :)

      Poista
  2. Haaste otettu vastaan. :D
    Kaski tulee käymään pevisa-tarkissa (polvet ja silmät) kunhan täyttää ensin huhtikuussa sen kolme vuotta, että polvilausunto pysyy. Lisäksi virallista näytteenottoa odottelee tuo MyDogDNA-testikitti, ensviikolla saadaan sekin toivonmukaan hoidettua. (:
    Kulo kävikin silmätarkissa jo viimevuonna ja sieltä löytyikin sitten elinikäistä hoitoa vaativia juttuja. :/ Kuloa tarvis lisäksi käyttää melkein jossakin sydänultrassakin, eikä ne luustokuvauksetkaan pahaa tekisi varmuuden vuoksi..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! Oikeasti älyttömän hienoa että ihmiset alkaa tutkia koiriaan aina vaan enemmän ja enemmän. Pevisan määräämät jutut on tottakai tärkeitä, mutta eihän sitä ikinä tiedä mitä piileviä sairauksia roduilla esiintyy jos mitään muuta ei tutkita. Ja hienoa että kuloakin olet tutkituttanut ja mahdollisesti lisää vielä jatkossakin. Ei pidä missään nimessä unohtaa sekarotuisia, vaikka niille nyt ei virallisena tuloksia saakaan. :)

      Poista
  3. En millään malttaisi odottaa, että Lola täyttää vuoden ja päästään luustokuviin. Oon niin utelias..! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mulla vähän sama ton Mersun kanssa. Kauheesti ootan että ikää tulis lisää niin pääsis tutkimaan. :D

      Poista