keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Ei oo meidän elämää helpoks tehty

Fyssarikäynniltä ei kuvia muistettu ottaa, joten kuvituskuvat hausjärveltä saa kelvata.

Pari viikkoa takaperin pistin viestiä meidän vakkari fyssarille. Mersu oli alkanut vältellä maahanmenoja ja pari kertaa kieltäytyi peruuttamastakin, vaikka normaalisti se on tolle koiralle semmonen jeewausuperkivaa-juttu. Hälytyskellot alkoi soida päässä ja palasi toi Jyväskylä KV:ta edeltänyt ontumakin mieleen. Saatiin onneksi nopeasti aika ja pääs pilkullinen tutkittavaksi.

Niimpä Maria kurvaili pihaan viime perjantaina siinä yhdentoista kieppeillä. Katsottiin liikkeet ensin läpi ulkona ja siirryttiin sitten sisälle tutkimaan koiraa tarkemmin. Aloitettiin etuosasta. Jännittyi lievästi molempien etujalkojen kyynärnivelen koukistuksiin ja pientä lihaskireyttä löytyi molempien etujalkojen olkaniveltä tukevien lavan alueen lihaksista. Rintarangan alkuosassa pientä nikamajoustojen jähmeyttä. Ei kuitenkaan mitään mikä selittäisi ontuman tai muutokset käytöksessä.

Katsottiin loppu koira läpi. Lannerangassa lievää lihasperäistä aristusta rangan vasemmalla puolella. Takaosa erittäin hyvässä kunnossa. Mitään moitittavaa ei siis löytynyt. Tavallisia pieniä kireyksiä vaan. Pitäis vissiin olla iloinen, vaan kas kummaa enpäs olekaan.


Syytä käytöksessä tapahtuneisiin muutoksiin tai ontumaan ei siis löytynyt lihaksista tai pehmytkudoksista. Jumit ja jäykkyydet oli niin pieniä, että niistä on turha huolestua yhtään, eikä ne myöskään selitä yhtään mitään. Saatiinkin tästä syystä totaali hyppykielto luustokuviin asti ja suositus kuvata koko koira kirsusta hännänpäähän vuoden iässä. Nyt kun on vakavasti syytä epäillä että syy ontumiseen ja käytösmuutoksiin löytyy luustosta. Ja se että koira luuston takia ontuu tarkoittaa jo hieman isompaa ongelmaa.

Etukäteen stressailu ei auta yhtään, mutta mikäli nyt niin käy että luustokuvista jotain huolestuttavaa löytyy niin täytyy noita harrastusjuttuja sitten katsella uudelleen. Nyt tärkeintä on vaan pitää koira erinomaisessa lihaskunnossa. Eli uimassa käydään niin usein kun pystytään, vapaana juoksutusta vähintään kolme kertaa viikossa ja vetojuttuja alotellaan canicrossaamalla pikkuhiljaa nyt kun pilkullisella on ammattilaisen kanssa sovitetut valjaat. Mahdollisimman monipuolista liikuntaa siis, vältellen kuitenkin turhaa hyppimistä ja toispuoleisia juttuja. Vapaana saa rellestää ja hyppiä, minkä tahtoo mutta provosoitu hyppyyttäminen ehdottomasti kielletty. 

Kehonhallintaahan me treenaillaan jo ihan kurssillakin joka toinen viikko, mutta miellään jos sulla on heittää jotain vinkkejä miten monipuolistaa koiran saamaa liikuntaa tai erilaisia lihastreeni, venyttely yms neuvoja niin mielellään otamme vastaan!


11 kommenttia:

  1. Voi hitto :( toivottavasto siellä luustossa ei olisi mitään...

    VastaaPoista
  2. http://poltsi.fi/Liisa/artikkelit/lihasharjoitteet.html Tuolta me on löydetty jotain ideoita lihaskuntoon, en tiä hyödyttekö te, mutta linkkasin kuitenkin :) Tsemppii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos linkistä! Täytyykin lueskella tota tarkemmin tässä. :)

      Poista
  3. Mä en alle vuosikasta lähtis ylipäätään vedättämään. Varsinkaan jos on epäilys, että luustossa voi olla jotain vialla. Ehkä ylivarovaista, ehkä ei, mistä sitä koskaan tietää? Jali oli ehkä päälle 1,5 vuoden ja terveeksi kuvattu ennekuin laitoin sen mua vetämään. Kun vaihteet on on/off niin aika vaikea on aloittaa "hiljalleen" vedättäminen. Muuten kuin tietysti kestossa.

    Näyttikö fyssari sulle mitään venytyksiä tai antoko jotain kotiharjotteita? Venyttelyitä en lähtis tekemään ehkä ilman mitään käsitystä mitä pitäis tehdä. Minulla on kyllä venytyksiin ohjekuvat fyssarilta, mutta ilman kädestä pitäen ohjeistusta (jonka siis fyssarilta sain) ne on melkein yhtä tyhjän kanssa. Vapaana juoksutuksen lisäksi kannattaa oikeesti muistaa ne ravilenkit myös kun ravi on koiralle paljon parempi liikuntamuoto kuin vaikka se laukka.

    Toivottavasti ongelmille löytyy syy, oli se sitten mistä tahansa johtuvaa. Mä muistan miten ite jännitin luustokuvia vaikkei mulla ollut edes syytä erityisemmin jännittää, voin kuvitella miten sua ne luustokuvat saattaa hiukkasen jännittää kun niitten aika on. Toivottavasti mitään vakavaa ei löydy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vetämisestä oon nyt jutellut useammankin ammattilaisen kanssa (fyssari, eläinlääkäri, vetoharrastajia) ja yhdessä on tultu siihen tulokseen että vetoa alotellaan nyt, mutta niin että minä itse juoksen perässä. Meidän tilanteessa kun nyt on ehdottoman tärkeää että koiran hyvä lihaskunto säilyy ja mielellään että lihasta tulis vielä lisääkin, varsinkin tohon etuosaan. Mersu on sen verran kevyt ja pieni, eikä enää kasvakaan, joten hyvin uskalletaan veto aloittaa. Tiedän että tästä tuun saamaan paljon kuraa niskaani, mutta silti veto harjoitteet tulevat mukaan kuvioihin. Rauhassa mennään aluksi ihan pieniä matkoja ja tottakai koiran mukaan.

      Fyssarin kanssa on on joo käyty läpi erilaisia venytyksiä ja jumppaliikkeitä mitä tehdään. Lisäks mulla on melko paljonkin erilaisia venytyksiä yms mitä on Bettyn kanssa tehty ja tullaan Mersun kanssakin tekemään nyt. Ja juu en tähän tosta raviliikunnasta maininnutkaan kun meillä se tulee ihan automaattisesti kun "kaupungissa" asutaan. Säännölliset eripituiset ravilenkit kuuluu siis ohjelmaan tottakai siinä missä lepopäivätkin.

      Jännittää kieltämättä ja hyvin paljon nyt jo. Mutta ei se auta kun toivoo parasta. Kyllä sitä onnee tännekin suuntaan jo pikkuhiljaa kaivattais. Mutta eniten mä nyt vaan toivon että saatais joku selitys. Tää tiedottomuus tässä on kaikista pahinta. Olkoon vaikka kakkosen kyynärät, kunhan vaan tietäis että mikä niin osais sitten elää sen mukaan.

      Poista
    2. Eikai siinä kun nuin monelta ammattilaiselta olet saanut hyväksynnän :) Kyllä he paremmin tietävät mitä minä, joten luotetaan heihin. Nartuilla tosiaan taitaa tuo kasvu loppua vähän aikasemmin, Jali oli vuosikkaanakin vielä aika keskenkasvunen.

      Voihan olla ettei sieltä luustosta löydykään mitään vikaa, ettei kannata nyt ihan pirujakaan alkaa maalailemaan seinille. Toisaalta kiva ois tosiaan joku syy löytää jos säännöllisesti(?) oireilee.

      Poista
    3. Juu nartuillahan periaatteessa loppuu kasvu viimeistään siinä juoksujen aikaan ja tuo on juossut jo pari kuukautta sitten. Ja kasvu todellakin pysähty kun seinään. Tottakai lihasta tulee mutta tuskin sitäkään enää kovin montaa kiloa. Painokin pysynyt nyt kuukauden jo tuossa 22,5kg

      Juu ei tässä vielä olla mitään kiveen kirjoitettu. Mutta kuten fyssari sanoi kaikelle oireilulle on aina joku syy. Koira ei turhaan ala oireilla. Ja tällä hetkellä se luusto on todennäköisin paikka mistä vika voisi löytyä. Mutta nyt vaan tarkkaillaan koiraa ja treenaillaan monipuolisesti. Toivotaan että syy oireiluiluun löytyy viimeistään sitten sieltä luustokuvista.

      Poista
  4. Ihan hyvin voi vetää. Canicross on kuitenkin vielä vetolajeista vähän vähemmän kuormittavaa vetoa. Tärkeätä on tosiaan ne kunnolliset valjaat mitkä istuu kun sukka päähän. Ja alusta. Kuntopolut ja metsätiet hyviä, mutta eihän se asfalttijuoksu ole edes ihmiselle kiva. Mutta toi ny olikin varmaan selvää kauraa...

    Soramontut ja rinteet on vapaana juoksuttamiselle ihan hyviä paikkoja. Hyvää lihasreeniä koiran ehdoilla. Voi vaikka heitellä palloa rinteeseen jos ei itekseen juokse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo siksipä tuo canicross nyt tähän alkuun valittiinkin kun on se kaikista kevyin. Sitten jos ei sen kanssa tuu mitään ongelmia vastaan niin voidaan pikkuhiljaa alotella muitakin vetolajeja. Ja hyvällä pohjalla tottakai. Mulla nyt ei omat jalat kestä muutenkaan juosta asfaltilla edes paria metriä niin pakko senkin puolesta mennä sinne pururadoille ja metsäteille. :)

      Kauheesti oon koittanu ettiä että missä olis lähellä hyviä hiekkakuoppia koiran juoksuttamiseen. Olis kyllä todellakin hyvää treeniä!

      Poista
  5. Pakko muistuttaa (kun on oppinut koirahierojana ettei olekaan kaikille itsestään selvä asia!), et kannattaa muistaa aina hyvät alku- ja loppuverryttelyt! Ja ravihan siihen on paras askellaji. :) Alkulämmittelyt ennen vetoja, soramonttu/hiekkakuoppa -juoksuttamista, irti riehumista/... Koiran ajatusmaailmaan ei kuulu alkuverryttelyt, vaan irti päästessä yleensä mennään sata lasissa ja kaverien kanssa painien. Kun lihaksisto on kylmä, niin tapaturma-alttius kasvaa heti.

    Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, että opettaa koiran tekemään asioita molemmin puolisesti. Hyvänä esimerkkinä on tokoa treenaavat koirat, jotka opetetaan toimimaan vain ja ainoastaan vasemmalla puolella (mm. seuraaminen). Kannattaa opettaa omilla käskyillä tokoliikkeet myös oikealle puolelle, sillä se vaikuttaa vahvasti koiran lihaksistoon ja sen kehitykseen, muodostuviin jumeihin, ... Ja vaikka kuvittelisi, ettei toko ole kovin raskaslaji, niin sitäkin ennen alkuverkka ja loppuun loppuverkka. ;)

    Ja nyt kun vauhtiin pääsin, niin mainittakoon viel alku- ja loppuverkoista se, että alkuverkassahan vauhdin pitäisi kasvaa loppua kohden (aloitat kävelyllä, siirryt raviin ja ravaat x-aikaa ja lopuksi ottaa vaikka muutamia laukkaspurtteja). Loppuverkkahan on jäähdyttelyä eli se tapahtuu vastakkaises järjestykses (harvoin kuitenkaan alkuun laukkaillaan), eli reipasta ravia x-aikaa, sitten tahti rauhoittuu pikkuhiljaa ja lopuksi kävellään x-aika.

    Voi olla sulle itsestään selvää, mut niiko alkuun sanoin ni koirahierojan töitä tehdes on huomannut sen, ettei tämä todellakaan ole kaikille selvää!

    Ootko muuten kiinnittäny huomioo siihen et peitsaako Mersu? Kannattaa ne jumitkin hieroa nyt auki, osa koirista voi reagoida vahvasti jo pieniinkin jumitiloihin.

    http://www.myyrakoirat.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selvää kauraahan noi lämmittely/jäähdyttely jutut mulle oli ja itseasiassa itekin joskus alkuvuodesta kirjottelin tosta toispuoleisesta treenaamisesta. Se on semmonen asia mihin ite tulee kiinnitettyä ehkä jopa liikaakin huomiota (jos se nyt on edes mahdollista :D) Mutta hyvä se on aina muistutella, ettei ainakaan pääse unohtumaan.

      Tokon osalta täytyis kyllä vähän ryhdistäytyä. Kyllä meillä nytkin tulee yleensä semmonen vartin kävely BOT-loimi päällä ennen tokoa ja sama jälkeen, mutta täytyy myöntää että en oo kyllä kovin raskaasti ottanu vaikka olis joskus jäänyt koira lämmittelemättäkin. Mutta ollaan jatkossa tarkempia, että koira on varmasti lämmitelty kunnolla myös ennen tokoa ja treenien jälkeen sit toi jäähdyttelylenkki. Se hyvä puoli "kaupungissa" asumisessa on että lähimpään metsään on se puoltoista kilsaa niin tulee pakostakin lämmiteltyä koira ennen noita vapaanariekkumisia.

      Mersu ei peitsaa. Liikutaan sen verran reipasta tahtia lenkeillä että pystyy ravaamaan ihan kivasti vierellä. Tai sitten mennään niin hiljaa että tuo kävelee, mutta se nyt on erittäin harvinaista. Joka tapauksessa ei oo metriäkään peitsannut ainakaan mun nähden ikinä. :) Jumit fyssari hieroi auki, joten se asia on nyt kunnossa.

      Poista