torstai 13. helmikuuta 2014

Haluatko sinä auttaa?

Hei te kaikki minulle tutut lukijat, täysin tuntemattomat ja immeiset jota me ei olle livenä vielä nähty. Nyt kaivattaisiin teidän apuanne! Kuten varmaan tiesitte Mersu on luonteeltaan melkoisen pidättyväinen yksilö eikä todellakaan nauti vieraiden kosketuksesta. Se ei vapaaehtoisesti ota vieraisiin juuri ollenkaan kontaktia ja saattaa jonkun mielestä olla jopa puhtaasti arkakin. Olen kuitenkin päättänyt tarttua härkää sarvista ja ainakin yrittää saada tuon koiran sietokykyä vieraita kohtaan paremmaksi. Sillä mä yhäkin jaksan uskoa, että jos me tarpeeksi paljon jaksetaan nähdä vaivaa koira pääsee peloistaan eroon. Mersun "arkuus" on kun vähän erilaista. Se on perusluonteeltaan oikein reipas ja rohkea, mutta tietyt tilanteet vaan ovat sille normaalia hankalampia.


Lähestyn ongelmaa kolmelta eri kantilta:

A. Miten koira suhtautuu ihmismassoihin?
B. Miten se suhtautuu siihen kohdistuvaan huomioon ja kosketuksiin?
C. Miten se suhtautuu ihmisiin jotka eivät sitä huomioi?

Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä että tulemme jatkossa tekemään kolmenlaisia harjoituksia, pikkuhiljaa vaikeuttaen. Kohta A. on meidän pienin murheemme. Mersu kulkee kaupungilla mukana ongelmitta jalan vieressä ja matkustaa metrossa ja junassa nätisti. Se ei kuitenkaan ole niin rento kuin haluaisin ja  se ottaa liikaa häiriötä ympäröivistä ihmisistä. Tästä edespäin pyrin siis käymään vähintään kerran viikossa Mersun kanssa jonkinlaisessa ihmishälyssä. Luultavimmin Helsingin keskusta tulee olemaan ykköstreenipaikkamme, mutta pyrimme käymään mahdollisimman monissa eri paikoissa ja erilaisessa häiriössä. Tämän osion treenit voimme hoitaa yksinkin, mutta parhainta olisi jos saisin ainakin välillä mukaan jonkun (Mersulle tutun) koirakon, joka on tottunut hälyyn ja osaa varmasti ottaa rauhassa. Tai jos joku haluaa ihan vaan vaikka tulla kahviseuraksi niin sekin sopii enemmän kuin hyvin.

B. Osioon kaipaamme ehdottomasti eniten apua. Tarvitsen siis kaikki tuntemattomat ja puolitutut kopeloimaan tuota koiraa minun ohjeideni mukaisesti. Ihmisestä riippuen nämä harjoituikset voivat kestää parista minuutista pariin tuntiin. Kenenkään ei kuitenkaan parin minuutin takia tänne tarvitse tulla vaan voidaan käydä samalla lenkillä, treenata jotakin tai viedä koiria riehumaan jonnekin. Tai sitten vaihtoehtoisesti voidaan sopia tapaaminen jonkun tapahtuman yhteyteen, ihan miten sinulle sopii.

Ihmiset jotka eivät Mersua huomioi, ovat pilkulliselle käytännössä yhdentekeviä. Haluaisin kuitenkin vahvistaa sitä että tuo uskaltaisi mennä moikkaamaan vieraita rohkeammin. Eli harjoituksissa C. lähdemme lisäämään koiran luontaista uteliaisuutta. Käytännössä tämä tarkoittaa yhdessä lenkkeilyä ja oleskelua, niin että aina kun Mersu vapaaehtoisesti ilmaan minkään näköistä painostusta ottaa vieraaseen kontaktia se saa tältä palkan. Koiran ehdoilla sitten pikkuhiljaa nostetaan kriteereitä mistä sen palkan saakaan. Tarkoituksena ei ole saada koirasta kaikkien syliin hyppivää pusukonetta, vaan yksinkertaisesti saada koira luottamaan itseensä ja muihin ihmisiin enemmän.


Me pyydetään Mersun kanssa kauniisti ja toivotaan että mahdollisimman moni on kiinnostunut auttamaan. Pääsääntöisestihän me heilutaan Järvenpäässä, mutta liikutaan Helsinki-Espoo-Hyvinkää välillä paljonkin ja silloin tällöin myös Tampereen suunnalla. Ja onhan meillä tulossa toi Jyväskylän keikkakin, joten kaikki kynnelle kykenevät ottakaanhan yhteyttä! Ja mikäli nyt käy niin hassusti että olisit kiinnostunut auttamaan, mutta asustelet jossain aivan julmetun kaukana niin hihkaise silti, ties vaikka eksyttäisiin joskus sinnekin suunnille.

35 kommenttia:

  1. Jos tuutte tänne suunnille vaikka näyttelyyn joskus niin olen innokas! Tai jos me joskus eksytään sinne niin hihkaisen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on se Lappeenranta KV vielä mietinnän alla, mutta jos sinne tullaan niin ehdottomasti pitää kyllä nähdä! Ja saat autella ton Mersueläimen kanssa :)

      Poista
  2. Vantaalla kaksi aussieta ja yksi tolleri auttavat mielellään. :) Hillumme kuitenkin Järvenpään suunnassakin varsin runsaasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno homma! Laitan sulle vaikka facebookissa viestiä.

      Poista
  3. Itse voisin joskus eksyä jonnekkinpäin Espoota, autetaan myös mielellään!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olis kyllä älyttömän kiva nähdä teitäkin ja tosiaan apukäsiä kaivataan. Eli ilmottele kun liikut jossain vaikkapa nyt sielä espoon suunnilla niin koitetaan liikkua pilkullisen kanssa sinnepäin myös. :)

      Poista
  4. Me nähtiinkin joskus viime syksynä Vantaalla järkätyssä miitissä. Eli mun kanssa siellä oli musta labbis Vilma. Asustellaan edelleen Leppävaarassa, eli jos näille nurkille oot tulossa niin voidaan nähdä. Ja meiät löytää vieläki Petsiestä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu että kiinnostuneita auttajia löytyy! :) Laittelen sulle tänään vaikka petsiessä viestiä.

      Poista
  5. Me voitaisiin tulla vaikka treenaamaan ja auttamaan teidän kanssa jonnekkin päin pääkaupunkiseutua jos vain kelpaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki apu kelpaa aina, ja treeniseura myös! :D Laitan sullekin tänään petsiessä viestiä. :)

      Poista
  6. Koiraa mitenkään tuntematta ja näkemättä, suosin itse ehdottomasti sosiaalistamiseen namirinkiä. (Tää on tosi hyvä pennuille!!) Eli ihmisiä (mieluusti koiraihmisiä, ettei kuka tahansa lietso vaikka omaa pelkoaan koiraan tms.) rinkiin lattialle, mieluusti ei koiran kotona, joku reenipaikka tai vaikka metsä.. Päästät koiran irti ja ihmiset saa kutsua koiraa luokseen jollon se saa hyvää herkkua ihmisiltä. Sitte joku muu kutsuu koiran luokseen ja koiralle yleensä tulee mukava juttu tästä kun saa hieman juosta ja ruokaa. :) Myöhemmin voi tehhä nin, että ihmiset seisoo ja ovat kauempana toisistaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos neuvosta! Kuulostaa ideana hyvältä ja voisi jossain välissä toimia. Tällä hetkellä ei toimi kun Mersu selkeästi hämmentyy jos saa käskyjä joltain muulta ihmiseltä kuin multa. Tämmösessä tilanteessa tulee mun luokse (useimmiten vähän mun taakse tai sivulle) ikäänkuin sanomaan että hei hoida sä toi. Eli siis vieraan antamilla käskyillä on täysin päinvastainen vaikutus kuin mitä pitäisi.

      Poista
    2. Mut sit vois lähtee siihen, että se saa aina vieraalta namia, jotta oppisi ottamaan vierailta ruokaa ja täten sen olisi helppo lähestyä ihmisiä :) Tsemppiä tilanteeseen!

      Poista
    3. Juu tätä onkin tarkoitus tehdä. :) Toivotaan että jossain vaiheessa onnistuu tuo namirinkikin!

      Poista
  7. Me voidaan kanssa jeesiä, joko samaan aikaan Maijan kanssa tai erikseen. :) Me ei tosin pyöritä siellä suunnalla kuin satunnaisesti. Oraa saa kanssa hiplata, se ei pidä vieraiden lähestymisistä eikä nitä voi koskaan treenata liikaa. ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno homma! :) Sovittiin Maijan kanssa että nähdään 9 viikolla joku päivä niin saa ihmeessä liittyä seuraan tai sitten voidaan tulla sinne suunnalle joskus myöskin! Ja tottakai voin oraa hiplailla samalla kerralla niin saa sekin reeniä!

      Poista
  8. Tampere / Lappeenranta alueella onnistuu meidän puolesta!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jees, pitää muistaa sullekin hihkasta kun ollaan tampereelle päin tulossa tai sitten sinne lappeenrantaan. :)

      Poista
  9. Meidän Klaaralla olis vähän samanmoista juttua opeteltavana. Tampereen seudulle kun tuutte, niin voidaan jeesailla. Tuikku on varma kaveri kaupungilla, suhtautuu kaikkeen vähintäänkin neutraalisti, yleensä positiivisesti. Voi vaikka lenkin päätteeks käyttää koirat juoksemassa jossain ja mennä esim. koirakahvila Vainuun. Sen lähellä on ainakin Ratinan puisto, jossa Tuikun voi päästää irti :) Autetaan siis mielellään. Klaaraakin voisin ottaa joku kerta mukaan harjoittelemaan, sillä kun tosiaan on täysin sama homma työn alla. Facebookissahan voidaankin sopia tarkemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä! :) Palailen asiaan vaikka facebookin välityksellä kun tiedän tarkemmin koska taas ollaan tulossa tampereelle!

      Poista
  10. Me ihan mielellään autetaan, jos samoilla suunnilla satutaan pyörimään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu :) täytyykin tosissaan alkaa miettiä tota lappeenranta kv:ta kun sais samalla reissulla siellä suunnilla paljon apukäsiä :D

      Poista
  11. Mäkin voin käpliä jos Jyväskyläviikonlopulle onnistuu treffata :) Mulla on vielä vähän auki jaksanko paviljonkiin raahautua kattomaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jees mä laitankin sulle facebookissa viestiä kun alkaa pikkuhiljaa selvitä meidän viilknlopun aikataulut. :)

      Poista
  12. Meitäkin saa treffata jyväskylän näyttelyviikonlopulla :) lauantain olen kyllä koko päivän näyttelyssä mutta siellä voin ainakin tulla moikkaamaan teitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva juttu! :) Tuu vaikka nykäseen hihasta näyttelyissä. Mersu on numerolla 826.

      Poista
  13. Mekin voidaan autella eli jos Sipoon seudulla liikut, ota yhteyttä. :) Meidän Simokin tarttis vähän samanmoista, mutta sille on "ongelmana" miehet. Tietysti treenitkin olis jees, ollaan Simon kanssa varmaan samalla tasolla (tai ehkä kuitenkin vähän jäljessä) mitä tulee tottisteluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kyllä pahemmin sipoon suunnilla liikuta. :( Mutta jos joskus haluut lähtee treenimään jonnekkin ja autella ton mersun kanssa siinä samassa niin ilmottele!

      Poista
    2. Tämä selvä. Missähän päin maailmaa te asustelette? :)

      Poista
  14. minä ja min tipsu ja sakemanni mielellään autetaan asutaan sastamalassa (äetsässä)
    =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu että kiinnostuneita auttajia löytyy. Täytyykin katsoa jos tulee joskus sielä suunnalla liikuttua! :)

      Poista
  15. Me ollaan myös mukana auttamassa :D Joskus tampereenkin suunnalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu! :) Oottekos millon seuraavan kerran tampereen suunnilla?

      Poista
  16. Täällä itä-suomessa haluttas auttaa, mutta taitaa olla vähän liikaa matkaa välissä :p! Mutta jos joskus eksyt <: Luin tietoja sinusta ja itsekin olen taiteilija ihminen. Opiskelin ja valmistuin tuossa taannoin media-assistentiksi!

    VastaaPoista