keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Ruoka-aika

Multa pyydettiin ruokintapostausta jo ajat sitten. Jotenkin se on vaan aina jäänyt ja jäänyt. Toisaalta kyllä ihan hyvä. Nyt vasta kun rupeaa noiden otusten ruokavalio näyttämään siltä miltä pitääkin. Pahoittelut jo etukäteen kännykkälaatuisista kuvista mutta oma kamera on Tampereella enkä nyt tähän hätään saa kameraa keneltäkään lainaan.

Mennään kuitenkin asiaan. Lyhyesti sanottuna jos joku kysyy sanon että meillä syödään 50/50 mallilla. Puolet nappulaa ja puolet lihoja. Raakaluita satunnaisesti hammashoitoon. Todellisuudessa meillä kuitenkin saattaa tulla kausia kun syödään pelkkää nappulaa ja muutenkin suhteet muuttuvat jonkin verran aina tuotteiden saatavuuden ja muiden asioiden mukaan.


Lihoissa meillä painotetaan vaaleita lihoja (kana ja kalkkuna), dallujen virtsakivialttiuden takia. Dalmatiankoriat kun sairastuvat herkästi liiasta puriinimäärästä johtuviin virtsakiviin. Syötetään siispä pääasiassa vähäpuriinisia lihoja. Punaistakin lihaa syödään mutta vähemmän ja tarkoitus olisi jos vaan omistaja saa itseään niskasta kiinni niin ruveta kypsentämään nämä enemmän puriinia sisältävät lihat sulavuuden parantamiseksi. Sisäelimet on totaalibannissa sydämiä lukuunottamatta. Mikäli siis nappulaa tulee jonain päivinä suhteessa lihaan todella vähän on tarvittavat vitamiinit annettava purkista. 

Ruoka annetaan normipäivinä Mersulle kahdesti päivässä, Bettylle kerran. Aamulla pilkullinen saa n.2dl nappulaa, jona meillä toimii tällä hetkellä molemmilla koirilla Brit Caren Ativity Lamb&Rice. Juuri ennen tarjoilua ruokakippoon kaadetaan  myös 4dl FitDogin Energy & Rehydratejuomaa. Tämä suurimmalti osin sen takia että lisäämällä nesteytystä pystymme osittain ehkäisemään virtsakiviä. Aluksi lisäsin ruokaan pelkästään normi vettä, mutta tällöin Mersu ei juuri koskaan syönyt kippoa tyhjäksi. Lisäksi olen kokenut FitDogin energiajuoman erittäin käteväksi sen tuoman lisäenergian ja hyvän maistuvuuden takia.



Iltaisin molemmat koirat saavat kippoonsa sitten vaihdellen erilaisia lihoja Betty 50-100g ja Mersu 400-500g tai sitten nappulaa Mersulle 4dl ja Bettylle 1dl. Iltaruoankin joukossa Mersulle tuputetaan lisänesteytystä veden muodossa 3-6dl. Loraus Nutrolin Iho ja Turkki-öljyä molemmille, sekä tarvittaessa muita lisiä (kalkki, vitskut, merileväjauhe, lampaanrasva..). Jos omistaja on rikkaalla tuulella tai muutenvaan tykkää hemmotella saattaa ruuan joukkoon eksyä myös vähän purkkiruokaa (applaws, naturediet, natures:menu...) Muutaman kerran viikossa iltaruuan joukossa molemmat saavat myös raakaa tai keitettyä kananmunaa. 

Koska Dallut tosiaan ovat hieman ruokavammainen rotu täytyy ruokinta ottaa huomioon oikeastaan ihan kaikessa. Aina sieltä nesteytyksestä koiran liikuntaan. Sillä tottakai mitä enemmän koira liikkuu sitä enemmän se kuluttaa, myös niitä kammoksuttuja puriineja. 


Aiemmin Mersu söi kuten suurinosa dalluista. Kuivaruokaa jossa on proteiinia alle 25%. Ihmeteltiin kun koira ei lihonut ellei syönyt vähintään sitä puoltatoista litraa päivässä. Noh nyt mennään "pikkasen" vahvemmalla ruokavaliolla ja koira voi hyvin. Ei tietoakaan mistään virtsakivistä, turkki kiiltää, painoa on sopivasti ja koira on hyvässä lihaskunnossa. Voi kuitenkin olla että jossain välissä koitan vaihtaa Mersun nappulaa vähän kevyempään kun jää nyt noi harrastelut sen verran vähemmälle. 

Treenipäivinä koirat saavat nappulaa suhteessa lihaan enempi, sillä palkkaan ne osittain kädestä kuivaruualla. Lisäksi kovien treenien ja esimerkiksi uimareissujen jälkeen lisänesteytyksenä toimii FitDogin Recoveryjuoma.

1 kommentti:

  1. Rennyllä kanssa sama juttu, pelkällä nappulalla tuntuu menevän ihan läpi vaikka söis 15dl päivässä. Peukku siis uudelle ruokintamallille! :)

    VastaaPoista